Begin dit jaar is VDR Bouwgroep gestart aan de bouw van het eerste volledig circulaire distributiecentrum in Nederland. Waar veel logistieke dienstverleners gaan voor een BREEAM certificaat voor hun nieuwe distributiecentra, gaat Bleckmann als eerste in Nederland voor een pand met het uitgangspunt: “Intrinsiek, gemotiveerd en aantoonbaar circulair bouwen”. Op het Veld is samen met partners VDR Bouwgroep en Van Haren Installaties vanaf een vroeg stadium betrokken bij het ontwerp & bouw van dit innovatieve DC.
Wat houdt aantoonbaar circulair bouwen in?
Een standaard voor circulair bouwen is nog in ontwikkeling. Het principe wat in dit project is aangehouden, is dat er op het begin al nagedacht wordt over het einde. Het pand moet volledig uit elkaar worden gehaald en alle onderdelen die overblijven moeten worden hergebruikt, of als basis dienen voor iets anders.
Gerard op het Veld: “Stel dat het pand over 40 jaar uit elkaar gehaald wordt en alle onderdelen van onze installaties worden in mijn tuin gestort. Dan moet ik geen berg afval zien, maar een berg grondstoffen die we kunnen hergebruiken in nieuwe installaties; je krijgt dan een soort van statiegeldregeling op de onderdelen die je nu installeert. Met die gedachte hebben we de installaties ontworpen en samengesteld.”
Welke installaties maakt Op het Veld?
Op het Veld is verantwoordelijk voor de gehele E-installatie, zowel licht- als krachtstroom. Daarnaast wordt de binnenverlichting, noodverlichting, terreinverlichting, Energiemanagement systeem, Easee laadpunten, gebouwbeheerssysteem en voedingen voor de W-installatie van Van Haren Installaties gerealiseerd. Het doel is om in maart 2023 op te leveren. Lees meer over dit project en het principe ‘Circulair bouwen’ in het online magazine van Logistiek.nl.