Historie

Van smederij en dorpswinkel naar volwaardig technisch installateur met duurzame toekomstvisie. Een rijke historie van 100 jaar. Dit is het bijzondere verhaal van familiebedrijf Op het Veld in Belfeld.

1921
Oprichting Op het Veld
Jeu Op het Veld is de jongste van acht kinderen en wordt geboren in Tegelen. Smid is zijn oorspronkelijke beroep. Op 21 juni 1921 schrijft Jeu zijn onderneming officieel in. Samen met vrouw Nel Teeuwen opent hij een smederij aan de Stationsstraat in Belfeld. Ook volgt een kleine winkel waar huishoudelijke artikelen, kachels, verlichting en ijzerwaren verkocht worden.
1921
1921-1930
Elektrificatie van Belfeld
Begin jaren 20 begint de elektrificatie in Belfeld door te zetten. De omschakeling naar elektriciteit in de industrie en de huishoudens is een nieuwe markt die Jeu gaat betreden. Hij verzorgt niet alleen de elektrische installaties, maar ook de aansluiting op het net inclusief een stukje infrastructuur en onderhoud daarvan.
1921-1930
1943
Nieuwe generatie
Jeu en Nel krijgen 8 kinderen die al vanaf jonge leeftijd de handen uit de mouwen steken. De twee oudste zonen, Piet en Sjraar, werken in de smederij en metaal- en elektrotechniek. In 1943 ontstaat een VOF met Jeu, Piet en Sjraar als vennoten. Piet produceert vooral boormachines aan de Schoolstraat in Belfeld. Jeu en Sjraar concentreren zich op de smederij, het installatiebedrijf en de winkel aan de Stationsstraat.
1943
1947
Renovatie van de stuw
In de naoorlogse jaren komt de wederopbouw op gang, met als gevolg veel nieuwbouwwijken in Belfeld. Deze ontwikkeling zorgt voor grote projecten binnen de elektro-installatietak. Ook de smederij ondergaat een extra impuls. Op het Veld krijgt opdrachten van Rijkswaterstaat bij de renovatie van het stuwcomplex in de Maas bij Belfeld. Daarvoor wordt aan de stuw een tijdelijke smederij ingericht.
1947
1950
Nieuwe generatie op de Stationsstraat
Begin jaren 50 betrekken Sjraar en echtgenote Jo Op het Veld-Jacobs het pand aan de Stationsstraat in Belfeld. Op 1 januari 1957 stapt Jeu uit de VOF, die voortgezet wordt door zijn zonen Piet en Sjraar. Jeu is inmiddels weduwnaar en blijft tot het einde van zijn leven (1970) onderdeel van Sjraar’s gezin.
1950
1950-1985
Van smederij en dorpswinkel naar elektrotechnisch installateur
In de jaren 60 komt de smederij grotendeels stil te liggen. Na het tragisch overlijden van Piet (1962), door een verkeersongeval, stopt de machinebouw ook. De bedrijvigheden op de Stationsstraat worden voortgezet door Sjraar. De winkel is het domein van Jo. Deze groeit uit tot een dorpswinkel met een uitgebreid assortiment. Het elektrotechnisch installatiewerk wordt steeds belangrijker.
1950-1985
1985
Overname door Gerard Op het Veld
In 1985 neemt de huidige eigenaar, Gerard (jongste zoon van Sjraar en Jo), de zaak over. Echtgenote Marie-Louise concentreert zich op de winkel. Eind jaren 80 maakt Gerard een belangrijke keuze: Op het Veld gaat zich richten op de utiliteitsbouw en industrie met daarnaast een klein deel particuliere woningbouw. Van de seriematige woningbouwprojecten wordt afscheid genomen, een strategie die nog steeds actueel is.
1985
1990-1991
Oprichting Op het Veld Besturingstechniek BV
Begin jaren 90 wordt Op het Veld Besturingstechniek BV opgericht. En met wereldwijd succes: voor Kusters Engineering (fabrikant van geldvernietigingsmachines) worden vanaf 1997 alle besturingskasten gebouwd. Ook worden met Hauzer Techno Coating veel besturingskasten gebouwd, onder andere voor Bosch in Stuttgart. Op het Veld maakt een enorme groei door. Het bedrijfspand wordt te klein. In 1991 besluiten Gerard en Marie-Louise de winkel te sluiten. De ruimte hebben ze nodig voor de uitbreiding van het elektrotechnisch installatiebedrijf.
1990-1991
1996
Nieuwbouwpand Geloërveld
1996 is een bewogen jaar. Afscheid wordt genomen van Sjraar, net op het moment wanneer Gerard besluit om nieuw te gaan bouwen op industrieterrein Geloërveld. In 1997 wordt het nieuwe bedrijfspand feestelijk geopend door de burgemeester. Op het Veld groeit verder. Na 2 jaar is ook hier weer uitbreiding nodig.
1996
2006
Start 'logistieke revolutie'
In 2006 realiseert Op het Veld samen met Hay v.d. Boogaard de eerste logistieke hal aan de Amundseweg in Venlo-Blerick. Toen een prachtig project op zichzelf, achteraf de start van vele andere projecten in de logistieke sector.
2006
2008
Duurzame energie
Duurzaamheid wordt groter. Op het Veld wil innoveren in nieuwe markten, technieken en producten. Tijd voor een nieuwe bedrijfstak: Duurzame energie. Hiermee wordt bijgedragen aan de verdere ontwikkeling van verantwoord en energiezuinig ondernemen. Samen met 3 partners wordt CMS Energiesystemen BV. opgericht. Door alle ontwikkelingen is het bedrijfspand opnieuw te krap.
2008
2009
De grote verbouwing
In 2009 vindt de volgende verbouwing plaats. Het pand wordt duurzaam en onder architectuur verbouwd. Een vernieuwde uitstraling met ruime ontvangsthal, meerdere vergaderruimten en moderne kantoren. De nieuwe en duurzame technieken integreren met andere energiebesparende maatregelen in één intelligente gebouwinstallatie. Het pand wordt een groot visitekaartje voor Op het Veld.
2009
2013
Nieuwe discipline: Werktuigbouwkunde
In 2013 zet Op het Veld de eerste stap naar een ‘totaalinstallateur’. De discipline Werktuigbouwkunde wordt opgericht. Gestart in Meijel, uiteindelijk overgeheveld naar Belfeld. Met deze extra dienstverlening wordt Op het Veld totaalpartner op het gebied van E&W installaties.
2013
2020
Energieneutraal bedrijfspand
Ruim 10 jaar later vindt er nog een verbouwing plaats. De ontvangsthal, showroom en vergaderruimtes worden duurzaam vernieuwd, zodat het ‘visitekaartje’ weer helemaal up-to-date is. Ook worden de kantoorruimtes volledig energieneutraal ingericht.
2020
2021
100-jarig bestaan
Op 21 juni 2021 bestaat Op het Veld 100 jaar. Om nóg eens 100 jaar vol te kunnen maken, heeft duurzaam bouwen de focus. Aantoonbare kwaliteit met keurmerken en certificaten zijn vanzelfsprekend. Er wordt veel aandacht aan besteed. Ook richt Op het Veld zich meer op de service na oplevering. Zo wordt er een nieuwe dienstverlening geïntroduceerd: Energiemanagement. Duurzame installaties kunnen hiermee 24/7 gemonitord worden voor optimale energiebalansen binnen gebouwen. De komende jaren gaat Op het Veld verder digitaliseren om opdrachtgevers nog slimmer én efficiënter te kunnen bedienen.
2021

Wij helpen u graag verder met uw project.